Blognieuws

Vakantiegevoel!

Geen wekker die zorgt dat je wakker schrikt. Vrolijk kwetterende vogeltjes en een streepje zonlicht dat langs het gordijn de slaapkamer in schijnt zorgen ervoor dat je niet de hele morgen in bed blijft liggen. Rustig wakker worden en opstaan. Een ontbijtje buiten aan de tuintafel met verse broodjes van de bakker én een heerlijk bakje koffie. Op ons eigen terras en ook nog eens in onze eigen tuin heb ik een fijn plekje gevonden en toch neigt dit naar het ultieme vakantiegevoel. Niks moet en alles is goed… Je hoeft niet je koffers te pakken en naar verre oorden te reizen om toch het vakantiegevoel op te kunnen roepen.

Ondanks de vrije dagen merk ik dat ik het prettig vind, om ‘s morgens toch een aantal vaste rituelen te blijven volgen. Zo wordt het nieuws uitgebreid bekeken. Daarna scrol ik meteen ook even door de mailboxen, net als elke morgen met een kop koffie op tafel en de iPad in de hand. Na nog een tweede kop koffie geniet ik van een klein rondje door de tuin, bedenk meteen wat we vanavond gaan eten en zie dat de bramen nu ineens snel verkleuren. Ik bedenk me dat het nog even duurt voordat we er jam van kunnen maken; heerlijk! Een aardbei verdwijnt ondertussen in mijn mond en ik prijs me gelukkig met ons eigen huis en tuin.

Een tuin die voldoende vrijheid biedt om een paar dagen offline te gaan. De knop kan ik ook hier, prima omzetten. Genieten van de kleine dingen is tenslotte waar het omdraait! Voor de één een kunst, voor de ander is het een lifestyle. Feit is dat ‘genieten’ niets heeft te maken met geld of status.

Paardenreddingsboot Ameland

Heel in de verte hoor je ze al aankomen. Nog voordat je de stoet kunt zien, heb je dat geweldige geluid van dravende paarden op de klinkerweg al gehoord. Langzaam komt het dichterbij en wordt het op en rond de strandopgang drukker en drukker. Iedereen probeert het mooiste plekje te bemachtigen, om die geweldige demonstratie van de Paardenreddingsboot op Ameland te bekijken. De kracht en het geluid, welke je ervaart op het moment dat de tien paarden met de paardenreddingsboot het strand op komen stuiven is overweldigend.

De paarden draaien door de branding van de Waddenzee richting de duinen, worden losgekoppeld van de oplegger met de reddingsboot. Een man met een lange prikstok verkent de zeebodem terwijl vier paarden aan weerskanten van de oplegger worden ingespannen. De paarden weten exact wat er van ze verwacht wordt en trappelen vol ongeduld tot het startsein wordt gegeven. Een fluitje volgt en de oplegger komt langzaam in beweging. De acht paarden zorgen voor een enorme krachtexplosie en lopen tot hun borst het water in. De paardenreddingsboot raakt het water en niet veel later vaart de reddingsboot met de bemanning de Waddenzee op. De paarden keren om en trekken de oplegger uit de zee nadat opnieuw het fluitje zorgt voor het startsein.

De passie waarmee de vele vrijwilligers elke keer weer deze demonstratie verzorgen op het strand van Ameland is bewonderenswaardig. Vol enthousiasme worden vragen beantwoord. De Amelanders geven de toeristen met deze demonstratie een kijkje in de geschiedenis. De kracht die vrij komt wanneer de paarden in beweging komen is overweldigend en levert een geweldig schouwspel op.

De demonstratie van de Paardenreddingsboot op Ameland is een indrukwekkend schouwspel voor jong en oud. Een bezoek aan het paardengraf dat iets verder in de duinen ligt herinnert net als het schouwspel op het strand aan vroegere tijden. In de huidige tijd is het namelijk de reddingsboot Anna Margaretha die met hoge snelheid vanuit haar ligplaats in de Ballummerbocht richting een schip in nood vaart.

Coronakilo’s

De eeuwige strijd tegen de weegschaal. Daar waar iedereen geniet van de meest mooie opgemaakte hapjesplanken, lijkt het wel alsof de kilo’s er bij mij al aanvliegen als ik er alleen maar langs loop. Natuurlijk hebben de maatregelen om het coronavirus te lijf te gaan, ook geen positieve uitwerking op het gewicht. Persoonlijk komt daar bij mij de winter met kou en neerslag nog eens bij want dat zijn voor mij omstandigheden waarbij ik me liever thuis verstop dan er op uit te gaan.

Uurtje langer
Maar de excuses kunnen zo langzamerhand wel de kast in. De lente ontluikt, de zon laat zich vaker zien en het allerbelangrijkste…, dé zomertijd is gestart. Dat uurtje langer na het avondeten is nu al fijn en die tijd wordt de komende weken alleen maar uitgebreid. Voldoende tijd om ’s avonds nog even op de fiets te stappen, met de hond naar het bos of de Schipbeek te gaan of die hoognodige klusjes in de tuin op te pakken. Lekker actief bezig zijn en niet het excuus pakken dat er nog allerlei werk op de laptop gedaan moet worden.

Fietsen geeft energie
Eerlijk is eerlijk, de weg om op de fiets te gaan stappen is lang maar als ik er eenmaal op zit is het zo fijn. Genietend van het frisse groen in de natuur, de hazen in de wei en zo af toe zie ik zelfs de reeën tegen de bosrand grazend in de laatste avondzon. Fietsen kost op deze manier geen energie maar geeft juist energie. Dan mogen we ons toch rijk prijzen dat we wonen in gemeente Hof van Twente.

Koop lokaal
De enorme landgoederen, de fietspaden langs de Schipbeek maar ook de prachtige kernen van Markelo, Diepenheim en Goor zijn op de fiets prima te bereiken. Meteen ff die lokale boodschappen in de Hof meepakken op een vrije dag tijdens zo’n fietstochtje en niet vanavond op de bank online bestellen. Natuurlijk probeer ik zoveel mogelijk in Markelo te winkelen maar soms moet je het iets verder zoeken en moet ik de Herikerberg toch over.

Click en collect
De benodigde artikelen eerst online reserveren en betalen en daarna de bestelling afhalen. Het click en collect systeem klinkt leuk maar goh, wat mis ik het om lekker impulsief te bedenken om even te willen gaan winkelen. Vreemde gedachtegang voor iemand die niet van winkelen houdt maar het is wel wat het is. Heb ik op mijn vrije dag het hele huis weer ‘spic en span’ en mist er nog een bos bloemen op de tafel, dan is het fijn om even op pad te gaan. Gelukkig is dat weer mogelijkheid met kleine aanpassingen door de bloemist die momenteel buiten moet gaan verkopen. Maar een kop koffie op een terras of een nieuwe broek scoren is wat lastiger nu… maar de versoepelingen komen steeds dichterbij.

Versoepelingen
Als straks het sein op groen wordt gezet en de horeca haar terrassen weer mag openen, we gezellig kunnen gaan winkelen en er ook weer evenementen kunnen plaatsvinden moeten we de vele dingen waarin we beperkt werden maar snel vergeten. Op naar het nieuwe normaal… De afgelopen periode kan de geschiedenisboeken maar voor het opruimen van de coronakilo’s moeten we iets meer moeite gaan doen.

De webshop is online

Het is iets wat ik steeds voor me uitgeschoven heb. Vaak over nagedacht heb en net zo vaak aan de kant geschoven. Het is dan ook niet mijn verdiensten dat onze webshop ruim anderhalve week geleden online is gezet. Alle eer is voor mijn compagnon en maatje Marian van VerzinHet Fotografie. Zoals jullie weten hebben we een aantal jaren geleden besloten om onze krachten te bundelen en hebben we sinds maart 2020 zelfs een geweldig bedrijfspand samen, waar we onder de naam van Fotostudio Markelo werken.

Maar terug naar de webshop, die inmiddels is gevuld met wens-  en condoleancekaarten. Alle kaarten komen uit onze eigen ‘keuken’ en zijn daarom uniek, hebben veelal een link met Markelo of zijn te herleiden naar onze passie voor beeld. Naast landschappen, gebouwen en bijzondere Maarkelse plekjes hebben we bijvoorbeeld in de serie Markelo in detail ook beelden van de goastok gemaakt. De liefde voor de zee die Marjan in haar genen heeft, ligt ten grondslag aan de speciale zee-serie condoleancekaarten. Beelden die ze maakte op het prachtige Waddeneiland Ameland heeft ze hier gecombineerd met korte teksten wat resulteerde in een mooie reeks condoleancekaarten.

Megatrots zijn we dan ook wanneer het speciale geluidje op de PC ons attendeert wanneer er een online bestelling binnenkomt. Heerlijk vinden we het om de ingekomen bestelling bij elkaar te zoeken en netjes, verzorgd en  snel af te kunnen leveren. Het geeft ons een boost in deze bijzondere tijd waarin corona de hoofdrol speelt. Nieuwsgierig geworden naar onze geweldige webshop waarin naast wens- en condoleancekaarten ook een bijzondere digitale fotolijst zijn opgenomen? Neem gerust een kijkje op www.fotostudiomarkelo.nl/winkel.

Herinneringen voor later, maak je nu!

Voor ons ligt een nieuw jaar met 365 prachtige dagen. Want hoewel het bij mij ook niet elke dag de beste dag van mijn leventje is, vind ik wel dat élke dag iets moois brengt. Je moet het alleen kunnen en willen zien. Een vogel die zingt, terwijl ik met mijn trotse viervoeter door het bos loop. Of die onverwachte knuffel, een lief berichtje van iemand die je dierbaar is, een verse bos bloemen op tafel, een opgeruimd huis, een onverwachte lunch buiten de deur of genieten van sushi met vrienden…. Zoveel geluksmomentjes die in een jaar voorbijkomen en die ook soms heel snel weer naar beneden zakken in je herinnering.

Social media staan er vol mee. Goede voornemens en plannen die we eind januari allang weer vergeten zijn. Als fotograaf denk ik in plaatjes en heb ik de eigenschap óók veel mooie (en soms minder mooie maar wel kostbare) en dierbare herinneringen te verzamelen op mijn telefoon. Het ding knapt soms uit elkaar van alle gb’s die ik dan weer in een paar weken heb weten te verzamelen.

Dat moet toch wel een beetje aan banden worden gelegd. Minder foto’s maken en het geluksmomentje vastleggen op maar 1 foto. Het wordt mijn goede voornemen, mijn challenge voor 2021. In de hoop dat ik op deze manier, een geweldig jaar-album kan maken met voor mij, 365 bijzondere momenten. Herinneringen voor later, maak je tenslotte nu! Doe jij ook mee?